Kattungar

KATTUNGAR

Kattungar är söta, jättesöta! Hur enkelt är det inte att falla för barnens tjat när grannen har en kull? Men innan du tar hem en katt, bör du tänka över några enkla punkter.Vill du ha en vuxen katt?

Om inte, är det bättre att bara hälsa på hos kattungarna, de blir snart stora!


Har du tid och råd med en katt i 15 år?

Räkna inte med att dina barn vill/kan/har råd att sköta katten själv, det är du som vuxen som har det övergripande ansvaret!


Kan du ta det ansvar som krävs av en kattägare,?

Det vill säga, ge den en fullgod kost, kastrera den om den inte ska gå i planerad avel, årliga vaccinationer och avmaskningar, gå till veterinären med den om den blir sjuk? Det är ett stort ansvar under en lång tid!


Tar du hem en kattunge som är frisk, välvårdad och som fått en god start i livet?

För dig som vill ge dina kattungar en god uppväxt, och försöka försäkra dig om att de får leva ett långt och lyckligt liv finns det några enkla regler nedan att följa.


Ta betalt för kattungarna, alla är vi mer rädd om något vi betalat för.

Låt aldrig en kattunge lämna sin mor innan den är minst 12 veckor, och väger minst 1 kilo. Först då är de socialt och psykiskt färdigutvecklade, och de har lärt av mamman vad som är rätt och fel, hur man slåss, jagar, äter, går på lådan, mm. Många katter som tas för tidigt från mamman uppvisar ett onormalt beteende som vuxna, t.ex. aggressivitet, skygghet, nervositet eller att de uträttar sina behov på fel ställen.

Kattungar ska vara fria från mask. Detta kollas enklast via ett test-kit från kollamasken.

Vaccinera dina katter mot kattpest och kattsnuva! Informera köparna att de ska gå till veterinären för revaccination varje år.På Sveraks hemsida finns mycket bra information om kattköp

https://www.sverak.se/att-ha-katt/
Kom i håg att det är olagligt att sälja en kattunge som är under 12 veckor gammal!