Att resa med katt

ATT RESA MED KATTEN

Bilen:


Om katten ska följa med i bilen, vare sig det är en snabb åktur till veterinären, eller en längre semesterresa, ska den alltid åka i en transportbox!


Vare sig den är nyfiken eller rädd, så kommer den förr eller senare att hamna på golvet, och under pedalerna. Tänk själv, det är inte lätt att vare sig bromsa eller frikoppla då!Om nu just din katt är världens snällaste, som bara ligger bak på hatthyllan och sover, så kan du ju fundera över vad som händer om du måste göra en panikinbromsning – det finns ju andra än du i trafiken, som kanske får sladd och kanar mot dig, eller kanske en älg vill passera. Katten blir en levande katapult, som antingen kommer farande mot nacke eller huvud på de som sitter fram, eller kastas rakt i framrutan.


I båda fallen är det nästan omöjligt för katten att inte bli skadad själv, förutom att förare och passagerare i framsätet också kan bli skadade av katten. En rar liten 5 kilos katt blir minsann minst en brunbjörn p.g.a. accelerations- och tyngdkraftens lagar. En brunbjörn kan som bekant ta livet även av en vuxen man.


Låt gärna katten vara utan mat de sista 12 timmarna innan resan, det underlättar mot åksjuka om magen är tom! Köp en transportbox, tillräckligt stor för den vuxna katten, den kostar 300-400 kr. Se till att boxen är av slagtåligt plast, eller plastat stålnät. Placera boxen i baksätet eller längst in i bagaget i bilen.Om det är en öppen trådbur, sy ett överdrag som skydd.


Lägg en mjuk och skön filt i boxen, gärna med hemmalukt så katten känner igen dofterna.


Lämna aldrig katten i bilen på sommaren! För kortare pauser, öppna en dörr eller ett fönster och släpp in lite friskluft i bilen. Tyvärr dör många djur varje sommar i bilar på grund av att ägaren inte tänker på hur varmt det egentligen blir när solen står och gassar rakt på bilen.


Låt det inte vara din katts tur nästa gång!


Flyg:


Ska du resa med din katt på ett flyg? Billigast och smidigast brukar vara att åka själv med katten i kabinen. Det du behöver tänka på är att ha en bur som är godkänd av flygbolaget. På varje flygbolags hemsida hittar du mått för hur stor väskan får vara. Det är alltid att föredra en mjuk väska eftersom du behöver rymma den under sätet framför som handbagage. Tänk på att det hjälper om väskan är någorlunda flexibel. I väskan kan du lägga lite tidningspapper i botten, sedan en skön filt.


Om du ska resa inrikes bokar du resan som vanligt, sedan ringer du flygbolaget och berättar att du vill ha katt med dig. De vill då ofta veta hur stor väskan är och hur mycket katt+väska väger. Sedan kan det ta några timmar innan man får det bekräftat. Hur mycket det kostar beror också på flygbolag. De flesta flygbolag har som regel att det endast får vara 2 djur per flygning, så var ute i god tid!


Glöm inte att olika flygbolag har olika regler för både väska och bokning, så var ute i god tid och kolla reglerna! Varje flygbolag har också olika regler för vilka flygningar man får ta med djur i kabinen.


Det är olika införselregler i olika länder, så kolla alltid med det land du ska till. Jordbruksverket har uppdaterade regler, glöm inte att kolla där!