Vill du ha en vuxen katt?

Om inte, är det bättre att bara hälsa på hos kattungarna, de blir snart stora!


Har du tid och råd med en katt i 15 år?

Räkna inte med att dina barn vill/kan/har råd att sköta katten själv, det är du som vuxen som har det övergripande ansvaret!


Kan du ta det ansvar som krävs av en kattägare,?

Det vill säga, ge den en fullgod kost, kastrera den om den inte ska gå i planerad avel, årliga vaccinationer och avmaskningar, gå till veterinären med den om den blir sjuk? Det är ett stort ansvar under en lång tid!


Tar du hem en kattunge som är frisk, välvårdad och som fått en god start i livet?

För dig som vill ge dina kattungar en god uppväxt, och försöka försäkra dig om att de får leva ett långt och lyckligt liv finns det några enkla regler nedan att följa.


Ta betalt för kattungarna, alla är vi mer rädd om något vi betalat för.

Låt aldrig en kattunge lämna sin mor innan den är minst 12 veckor, och väger minst 1 kilo. Först då är de socialt och psykiskt färdigutvecklade, och de har lärt av mamman vad som är rätt och fel, hur man slåss, jagar, äter, går på lådan, mm. Många katter som tas för tidigt från mamman uppvisar ett onormalt beteende som vuxna, t.ex. aggressivitet, skygghet, nervositet eller att de uträttar sina behov på fel ställen.

Se till att dina kattungar avmaskas vid ca 8 och 10 veckors ålder. Avmaska då alla hushållets djur, receptfria medel finns på apoteket.

Vaccinera dina katter mot kattpest och kattsnuva, så kan du vara säker på att de håller sig friska i alla fall första året! Informera köparna att de ska gå till veterinären för revaccination varje år.

Ta alltid namn och telefonnummer på kattungeköparna, du kan ringa nån gång och höra hur katten mår, eller varför inte hälsa på?


Om alla som säljer eller ger bort en kattunge,

och alla som köper eller får en kattunge,

tänker efter lite före

och gör sitt bästa för att kattungen ska få leva ett gott liv,

så kan vi tillsammans minska antalet oönskade och förvildade katter

som ställer till sanitära olägenheter och skapar osämja mellan grannar.
Kom i håg att det är olagligt att sälja en kattunge som är under 12 veckor gammal!


Här hittar du annonser om lediga kattungar från Soluppfödare